Despre 2rucsaci
“2 rucsaci” e un loc pentru amintiri, idei si orice alt gand despre calatorii. Imi voi spune povestile, planurile si voi incerca sa dau sfaturi cat mai bune. Atunci cand cunostintele mele nu vor fi suficiente, le voi completa cu linkuri utile.
Am decis sa fac „2 rucsaci” ca sa-mi prezint propria varianta de ultra all-inclusive cu o oferta nelimitata de gusturi, mirosuri si ingrediente amestecate chiar in fata noastra cum nu credeam ca e posibil.
Pentru intrebari, nelamuriri si mai multe informatii despre lucrurile pe care le scriu, ma gasiti la alexandru.toreanik@gmail.com.
In final, ceva ce aud de fiecare data cand imi pun rucsacul in spate.
Sincer, nu cred ca putem transforma turistii in calatori. Si nici nu cred ca ar fi bine! Am incercat sa discut cu cineva despre hosteluri si aproape s-a oripilat!
Cat despre romani intalniti prin colturile lumii, cea mai inedita intalnire a fost cu un roman intr-un hostel din Buenos Aires. Nu mi-am dat seama din prima ca e roman, avea dread-uri si accent spaniol. Ghici cine mi-a facut cunostinta cu el? Da, o australianca! :D
Nu as vrea sa schimb pe nimeni. Dar ar trebui sa le aratam celor aflati la inceput de drum ca nu e atat de greu sa mergi singur. Ca si eu am mers la inceput cu o agentie de turism si experienta s-a transformat intr-un cosmar.
Nu o sa incep sa critic agentiile de turism. Dar oamenii trebuie sa vada ca se poate merge si pe cont propriu undeva fara sa plateasca mai mult si fara sa aiba surprize.
Asta e argumentul principal. Nu o sa ai nicio surpriza neplacuta atunci cand iti organizezi singur excursia. Al doilea argument este programul. O sa mergi asa cum vrei si o sa te opresti cand vrei tu la ce muzeu vrei tu si la ce terasa vrei tu.
Nu e nimeni obligat sa stea prin hosteluri cum stam noi. Trebuie doar sa isi caute pe internet cazare si transport. O sa vada in momentul ala si ca e mai convenabil asa.
Cred ca diferenta dintre calator si turist e mult mai profunda decat faptul ca unul merge pe cont propriu iar altul prin agentia de turism. In primul rand diferenta e de mentalitate si de aia ar fi imbucurator sa transformam turistii in calatori. Turistul nu accepta schimbarea. El pleaca in lume dar vrea sa nu schimbe nimic, sa se simta ca acasa, sa urmareasca mai departe acelasi serial la TV, sa nu intrerupa nici un tabiet, sa aiba acelasi confort (sau mai mare) si sa fie intotdeauna sigur. Pe calator nu-l intereseaya lucrurile astea. El este deschis sa se transforme si accepta riscuri, nesiguranta, lipsa de confort, neprevazut. Prin prisma acestei perceptii, faptul ca mergi pe cont propriu sau printr-o agentie de turism nu este decat o consecinta a mentalitatii tale.